13 oktober 2008

Nödrim eller nödvändigt?


Bild lånad från Reading Matters.

När Ladyn var liten blev hon aldrig vald till lucia. Men hon fick ofta stå med ett rinnande tärnljus, där stearinet täckte dikten på ljusmanschetten av papper. För hon skulle ju läsa en dikt. Och Ladyn läste, faktiskt utan fuskrader, och med inlevelse dessutom.

Det gjorde nu inte alla, och en särskild plats i minnet har den lilla nervösa flickan som tog ett stort kliv framåt, drog ett djupt andetag och rabblade i kometfart:

När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt.
Och alla är vi glada
att det åter är advent.

(Djup inandning.)
Ja, så var det inget mer!

Men nu gällde det inte scentalanger, utan rim. När är de nödrim? Och när är de nödvändiga? ABBA har kritiserats för det förstnämnda, men Ladyn ser inte detta, förblindad av barndomens idoldyrkan.

Och inte ens i nedanstående klipp med söta Magnus Johansson, vill hon höra nödrimmen. Kanske för att låten alltid spelades på radio när Ladyn var nyförälskad i sin make ...Men i sista klippet är det fråga om nödrim och inget annat! Vad sägs om " ... i en säng på tredje våningen drack vi te med mjölk och honung"?

Åt er som tänker "Producera något bättre själv då!" skakar Ladyn på huvudet. Hon är ju romanförfattare!

8 kommentarer:

Isabelle sa...

Skratar gott åt ditt luciaminne. Tänk vad många liknande uppläsningar man varit med om. Luciatågen på dagis är de bästa!

Åh jag gillar båda låtarna, nödrim eller inte ;) Det behöver ju inte bli sämre för det. Jag kommer ihåg när min mamma skulle hålla tal på mitt bröllop, hon hade skrivit långt och fint, allt på rim, men så körde hon fast på "disco" och det bästa hon kunde komma på var "danssko" *asg* Men som sagt, talet blev inte sämre för det :-)

Det Mörka Hotet sa...

Nödrim är helrätt: vet inte hur många julklappsrim man fixat till slut med julglögg och än mer nödrim!

Bad Santa

Lallis - liv och leverne sa...

Haha, det är ju så kul med minnen:)
Och den sista gillar jag mycket men har också reagerat på just den raden.
Jag älskar ord, meningar och leker gärna med dem fram och tillbaka. Ibland hittar jag till och med på nya:)
*s*

Så detta var kul och tänkvärd läsning.
KRAAM

Lady Stalker sa...

Isabelle: Haha, ja det som räknas är ju tanken! Jag gick inte på dagis, däremot lekis. Alla som ville fick vara lucia, men jag och en till skulle gå längst fram. Vi tävlade om vem som skulle gå först, och gick fortare och fortare. Det slutade med att hela luciatåget sprang ...

Det Mörka Hotet: Med för mycket julglögg är det mer än rimmen som blir nödiga! ;-)

Lallis: Jag är inte så förtjust i Strömstedts låt. Retade mig av någon anledning på rimmen redan från början. Men Magnus Johanssons låt är ju inte bättre på rimfronten direkt ... haha. Kul att du gillade inlägget och att du har samma intresse! Kram!

Dubbelörnen sa...

Jag är här. ;)

Finns det något värre i rimväg än den i dansbandsmusiken... *svimfärdig*

Min man har anpassat sig till det mesta här i Sverige men dansband o spec Christer Sjögren. Då får han frossa... av obehag *asg*.

En till med aningens många nödrim är väl också Per Gessle ;).

Kram

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: Åh, där är du! Kramar! :-) Haha, jag håller med dig angående dansbandsmusiken! Förr gjordes det åtminstone med humor ... Jag tänker på Sven-Ingvars! *Asg* Och Gessle ... Ja, du har rätt!

Howdy Sailor sa...

Hihi, vad dåligt synkad Anneli-låten var. Men rimmen var grymma!

Howdy Sailor var skolans Lucia i nian! Då var jag på topp. Sen dess har det bara varit nerförsbacke!

Lady Stalker sa...

Howdy Sailor: Oj, skolans lucia! Imponerad! Jag var på topp ungefär i 18-årsåldern ... ;-)