17 oktober 2008

Bortglömda tv-serier – del 1 och 2Året är 1978, och det är lördagskväll. Platsen en liten stad i mellersta Sverige. (Läses med Hans Villius-röst.) Framför tv:n sitter en fjortonårig flicka med sina systrar, sin mor och sin far.

Snart ska veckans höjdpunkt komma, det avsnitt man väntat på med stigande spänning och frustration. Hur ska det gå? Kommer han att få sin Nadia? Och kommer han för alltid att vara blind?

Det handlar förstås om Tsarens kurir. Den tv-serie som hela Sverige sitter bänkad framför, och som ska avhandlas vid kaffeborden på måndag förmiddag. Ty valmöjligheterna är få. Inget Idol, inget kändislekprogram finns att tillgå. Här står valet mellan alternativ som Dokument utifrån och dramaserie med vackra skådespelare. Och nog får både män och kvinnor sitt lystmäte. Den förra halvan av befolkningen suktar efter Lorenza Guerrieri, medan den senare vilar ögonen på Raimund Harmstorf.

Men är man fjorton år, är det hela lite känsligt. Då ska man vara förälskad i de lagom stora killarna, de som släntrar ut till rökrutan om rasterna, slirande i sina cowboyboots. Då ska man inte projicera sina känslor på en tysk, skäggig man i kategorin 30+ ...

Eller ... ska man inte?

Medan Amerika skanderar "Obama/McCain for president!", skanderar Ladyn "Tsarens kurir i repris!". Ty Ladyn och flickan äro en och samma.

Trevlig helg – med Idol och lekprogram ...!

Den eggande signaturmelodin


Det bitterljuva ledmotivet


------------------------------------------------------------------------------------

Ladyn har gjort bort sig å det grövsta! Råkade radera inlägget om bortglömda tv-serier del 2 ... Här är ett försök till återskapande, dock utan alla era eminenta kommentarer! *Gråter!*

Ladyns inlägg om Tsarens kurir väckte inte så många minnen som hon hoppades. Vi tar därför en titt på något mindre bortglömda tv-serier, och hoppas att det ska gå upp ett och annat Liljeholmens.

Mot alla vindar
Jonathan och Mary deporteras till landet "Down under" och utstår vedervärdiga strapatser. Men kärleken och kampen för frihet övervinner allt ...
Denna serie sågs lämpligen med ungt manligt sällskap, så man kunde hålla handen när det var otäckt. (Ja, Ladyn hade nu pojkvän i mer lämplig ålder än Tsarens kurir.)

Törnfåglarna
Svenskarna satt bänkade i miljontal framför Törnfåglarna, där Meggie trånade efter Father Ralph. Sågs av Ladyn i studentlya, på svart-vit mini-tv, där antennen fick ställas in för hand. Och gud nåde den som sträckte sig för långt efter chipsskålen!De fattiga och de rika
Ni minns väl bagarsönerna Tom och Rudy i De fattiga och de rika? Rudy som snällt bakade på, medan Tom – det svarta fåret – kom på kant med både far och bror. Och sedan kom läskige Falconetti in i bilden.

Denna serie sågs i Ladyns barndomshem på färg-tv, som (för er bonusinformation) stod på en blå heltäckningsmatta.Herrskap och tjänstefolk
Denna underbara tv-serie har Ladyn sett i omgångar, såväl i barndomshemmet som på mödravården.

Njut av signaturmelodin igen ...... och se vad det blev av skådespelarna nästan fyrtio år senare!

25 kommentarer:

Monica ♥ sa...

trevlig helg till dig med , jag tycker dagens progam är skit tråkiga!!

Lady Stalker sa...

Monica: Ja, visst var det bättre förr!

Isabelle sa...

Ledsen men nu är jag helt över ;) Har ingen aning om vad detta är för tv-serie. Försöker minnas vad jag såg på 1978. Var det inte då man önskade att man tillhörde vilda västern och fick bli kysst av Luke Macahan? :D

Lady Stalker sa...

Isabelle: Jág misstänkte att detta var en "bortglömd" tv-serie! Men vi som minns, vi minns ... ;-)

Men minns du inte ens Nadia's theme eller Nadia's song? Den låg till och med på Svensktoppen i översättning!

Det kommer inlägg om Macahan också, var så säker ... Luke, ah!

Howdy Sailor sa...

Herregud, den hade jag helt glömt bort. Tack för att du påminde och en trevlig helg till dig med!

Lady Stalker sa...

Howdy Sailor: Underbart, en till som minns! Fast det kanske bara var jag som var en kär fjortis ... Hihi!

Eddan sa...

Åh, long time no see ;-). Hade ju glömt bort att jag kom ihåg den här ;-)
Min favvo 1978 var Mot alla vindar med Jon English (som sjöng den fina låten Six Ribbons)och några år senare kom Fem svara höns (A town Like Alice) också från Australien och också den en favorit :-)

Mona sa...

HUR gammal är du EGENTLIGEN? Vadå Tsarens-vad-det-nu-var-för-något?

Det kommer jag verkligen inte ihåg!

Mot alla vindar var ju det som gällde!

Det Mörka Hotet sa...

Jag har gjort "misstaget" att försöka återuppleva barndomens minnen genom att se en del gamla TV-serier.

För min del så har nog kraven blivit betydligt strängare med åren för när jag nu återsett en del TV-serier så måste jag nog säga att 4/5 av dem var okristligt undermåliga - minst sagt!
Tacka vet jag SvampBob Fyrkant: han framstår som rena rama Ibsen-tolkningen i en jämförelse...nästan! :-)

Lady Stalker sa...

Eddan: Åh, en till! Underbart! Jag skriver ju att det säkert är en bortglömd serie ... för många. Dock inte för mig!

Mot alla vindar kom 1978 men visades i Sverige först 1980.
Det vet jag helt säkert! Kolla även denna länk: http://www.webhallen.com/prod.php?id=75988

Bara att rusa och köpa dvd-boxen alltså!

Och javisst ja, Fem svarta höns ...

Mona: Meh ... Hallå!!! *Uppfordrande harkel* Ber att få påpeka att jag är ett ynka år äldre, pilutta dig! Du har missat en riktig snygging. Mot alla vindar kom som sagt 1980.

Det Mörka Hotet: Tala inte med mig om SvampBob Fyrkant! *Kräkfärdig* Det är det enda barnen ska se nu för tiden. Ibsentolkning ... moahahahaha ... Jo, jag kan hålla med dig till viss del. Särskilt när det gäller Dallas och Falcon Crest med mera.

Man ska nog inte förstöra barndomsminnena ...

Lallis - liv och leverne sa...

Det var underbar läsning:)
Och visst kan det ju hända att man projicerar sina känslor i en riktning som inte folk förväntar sig..
Men det är ju inte på något sätt fel.
Tycker jag.:)
Mer härligt.

Och ja; det finns ngt skimrande över filmer och program som gick förr i tiden. Var de bättre? Beror de på att vi inte blev fullstoppade med filmintryck tills vi nästan kräktes?
Jag vet inte. Men jag kan också känna så ibland.
Att det liksom var bättre förr.

KRAM!
/Lallis

Ella sa...

åååå jag kommer inte ihåg serien men Gud vad jag älskade boken... Och då var jag nog i den åldern som man inte skulle läsa sådana böcker just...

Pseudonaja sa...

Svampbob Fyrkant, Svampbob Fyrkant, Svampbob... Fyrkant!


Jag kommer ihåg att jag ville se Tsarens Kurir. Det talades om den serien bland klasskamraterna. Min pappa ansåg dock att jag var på tok för ung för att titta. Ack, ack!

Lady Stalker sa...

Lallis: Tack! :-) Ja, visst är det härligt! Känslorna råder man ju inte direkt över. Allra minst som ung och "kär i kärleken". Jag håller med dig. Vi blev inte direkt översköljda av intryck på den tiden. Kanske ställde vi då inte så stora krav heller. Men i dag har det gått för långt, när man i vissa fall måste ta till storsläggan för att imponera (den ena effekten värre än den andra).
Kram!

Ella: Åh, har du läst boken! Det gjorde aldrig jag ... Kanske man skulle göra nu? En riktig klassiker ju. Och sen köpa filmen på dvd ... om den finns. Kram!

Pseudonaja: Antar att du också blivit lite hjärntvättad med herr Fyrkant? Stackare, var du för ung för Tsarens kurir? Eller var det din pappa som var för hård? Hm ... tål att tänka på ...

Dubbelörnen sa...

Måndag eftermiddag går bra! Maila tid o plats så kommer jag ;).

Kram

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: Okej, jag mejlar! Men du, har DU sett Tsarens kurir då? Kram!

Pappa sa...

My Lady: somliga ger sig aldrig. Tack för det. Nu finns det andra bullar (eller snarare en soppa) borta hos Pappas köttbullar!

Lady Stalker sa...

Pappa: Men hejsan! Har du uppdaterat Pappas köttbullar?! Det var inte ett år för tidigt ... ;-)!
Jag ilar dit ...

Pseudonaja sa...

Eller var jag hård och ung?

Lady Stalker sa...

Pseodonaja: Hård och ung? Ja, säkerligen! Nu har du återupprättat ditt goda anseende!

Lady Stalker sa...

Ladyn får meddela att alla kommentarer till "Bortglömda tv-serier – del 2" raderades, genom ett fatalt misstag. *Gråter*

Kort sammanfattning ur minnet: Lotten sprang med datorn i famn till Den djefla mannen och nynnade signaturmelodin till "Mot alla vindar". Många hade sett den serien, liksom "De fattiga och de rika" och "Törnfåglarna". Ullah (tror jag?) hade följt "Hem till gården" de senaste 15 åren, spelade in varje dag och såg tillsammans med maken. Och Lallis älskade nostalgitrippen.

Jag har givetvis glömt resten ... Men påminn mig gärna!

Anonym sa...

eh från putte-67 i halland
klart man såg tsarens kurir 78. då var jag 11 år o missade inte ett avsnitt *L*

önskar o hoppas också på en repris

tack för en trevlig sida

Putte

Lady Stalker sa...

Putte: Tack för ditt inlägg! Härligt med någon mer som minns Tsarens kurir. Och tack för att gillar bloggen. Tyvärr är den vilande för tillfället, eller egentligen nedlagd ... Jag hinner helt enkelt inte. Må så gott!

Anonym sa...

För kännedom går Tsarens kurir, som man givetvis såg, att beställa på CDON eller Discshop.
Mvh Peter

Miss 80's sa...

Nämen, tack Peter! Tur att jag har kvar denna nedlagda blogg och fick ett mejl att du kommenterat!

Må så gott!

Miss 80's (Fd Lady Stalker)

PS. Jag driver numera en 80-talsblogg. Se länk.