10 november 2008

Self Control (eller Ladyns idrottskarriär)Det florerar en del rykten om att "Ladyn är en sportig typ". I dag ska vi reda ut begreppen.

Kan man födas till idrottshatare? Den frågan ställde sig Ladyn många gånger under uppväxten. Som liten huserade hon helst på sitt rum, där alstren sprutade ur pennan: såväl historier som teckningar. Visst var barnen ute, men då idkades inga sportaktiviteter. Möjligen några turer i skidspåret och visst stapplande på konståknings-
skridskor.

När kvarterets ungar skulle spela fotboll ropade den spenslige grannpojken: "Harry och jag mot skiten!". Gissa vem som tillhörde skiten? Och gissa vem som alltid, alltid blev vald sist i matcherna på gymnastiken? Hon minns stinkande sockiplast, bommar att snubbla över och raka led där man skulle hjula framför fröken samt gå ner i brygga. Klarades det inte av? Nehej, vad synd, då sätter vi en tvåa i betyget.

Så friluftsdagar – guds straff till människan. På en regnvåt idrottsplats skulle det hoppas längd, springas ikapp och kastas med liten boll, timme ut och timme in. Vem som kom sist? Nej, vi drar den om Rödluvan i stället, va ....? En enda gång, kastade Ladyn längst! Hurrarop och förvåning, samt uttagning till en turnering. Men. Sorry. Det var en engångsföreteelse.

Orientering ska vi inte nämna. Annat än att en viss person gick vilse med sin bästis, och det höll på att ordnas skallgång ...

Ridning var något roligare, särskilt att sitta på rummet och rita och skriva hästböcker.

Efter lite friidrott (Ladyn hade/har ju långa ben och borde kunna hoppa höjdhopp?) samt badminton till husbehov, lades idrotten på hyllan.

Gymnasie- och universitetsstudier följde. Då och då beslöt Ladyn och hennes (nya) bästis att det var dags att börja ett nytt liv. Då ägnades ett par dagar i veckan åt bodybuilding (ja, det hette så på 80-talet). Ända tills bästisen kom på att man kunde teckna bilder av snyggingar med muskler i stället. Och det var mycket bekvämare att träna horsiontalt inför solsäsongen.

Några spridda försök med aerobics vidtog under samma decennium. Vem smittades inte av Susanne Landefeldts kniiiip?!

Så den revolutionerande händelsen! Den magiska dagen i augusti 2005, när Ladyn bestämde sig. Och när Ladyn bestämmer sig, då är det allt eller inget.

Till saken hör att Ladyn alltid varit smal, naturligt smal. Och att hon formligen älskar mat. Denna kombination gick bra fram till 25-årsåldern. Strax efter 30 kom tre små parvlar, samtidigt som ickeintresset för idrott och megaintresset för mat fortsatte att frodas.

Ladyn blev aldrig tjock. Men det handlar inte om vikt. Det handlar om känslan: att inte må bra, att inte trivas. Att ha ont av sin skadade nacke ... Till slut är gränsen nådd. Och för Ladyn nåddes den en dag i ett provrum. Och inte vilket som helst. Det skulle provas 1700-talsdräkt. Och sömmerskan kom med måttband ...

En dag senare hade Ladyn skaffat gymkort. Två dagar senare inlett följande program:

* Styrketräning två till tre dagar/vecka.
* Rask promenad varje dag, i ur och skur, 30 till 40 minuter.


År 2005 gick.
År 2006 gick.
År 2007 gick.
År 2008 är snart till ända.

Och Ladyn tränar på. Enligt samma program, utan att maska. Nu begåvad med muskler from heaven, friskare nacke och obefintliga förkylningar. Och det är inte alls jobbigt att köpa kläder.

Försaka vin? Försaka choklad? No way. Ni känner väl Ladyn?

Nej, hemligheten kära vänner ... är ... self control!
PS. Glömde ju alldeles vindsurfandet och bowlingen! Men det har vi redan avhandlat.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Ja huij det är hemskt att tänka tillbaka på hur ens sportruta har sett ut, den har pendlat mellan rena rama idrottsgymnasiet då jag var yngre till att inte ens minnas vad det där med hög puls är för något.
Sedan några år tillbaka har jag tränat mer regelbundet och är nu rätt illa där an. *ler*. Jag älskar att träna och blir grinig om jag har jobbat en hel dag utan att få belöning i form av swett :)

Howdy Sailor sa...

Visst är det konstigt med self control? Jag är mästarens mästare på mitt lilla företag och fullständigt spottar ur mig proffsiga alster till mina kunder (sorry för skrytet men det kommer en point). Fast när det handlar om mig själv, min egen kropp, maskinen som producerar de proffsiga grejerna, ja då är jag hopplöst usel. Varför kan jag inte vara lagom helt igenom? I längden är det ett vinnande koncept.

Känner för övrigt igen mig i hela din beskrivning. Det var hästarna jag föll för till slut, de enda som kan få mig att svettas floder utan att märka att jag ens ansträngt mig.

Tack för mycket bra läsning!

Isabelle sa...

Jag tackar min lyckliga stjärna för din blogg. Vilken underhållning att få läsa!!!

Den där selfkontrollen du skriver om, var finns den att köpa? ;)
Och det var tur du förklarade med länkad bild vad som menas med "träna horisontalt", för min fantasi började fundera på vad ni egentligen använde snyggingarna på gymet till *asg*

Hanneles paradis sa...

joo, ibland har jag det

Mrs W sa...

jag önskar att jag hittade min beslutsdamhet igen...

Dagens Eko sa...

Styrketräning som i gym och vikter eller har du någon annan modell?

Lady Stalker sa...

PaljettenQ: Härligt med någon som "been there, done that"! :-)
Visst blir man beroende!

Howdy Sailor: Då ska du hålla dig till hästarna! Träning, vilken form den än antar, måste ju vara kul. Och det tycker jag faktiskt att det är nu! Har du egen häst, förresten? Kul att du gillade läsningen.

Isabelle: Vad glad jag blir! Tyvärr, self controlen är nog inte till salu ... ;-) Angående "horisontal träning": Det var liksom meningen att ni skulle bli lite chockade där, tills ni klickade vidare. *Asg*

Hanneles paradis: Bra! Alltid något!

Mrs W: Jag kan hjälpa dig leta ... ;-)

Dagens Eko: Japp, gym och vikter. Först går jag på crosstrainern 20 minuter, sedan går jag igenom ett par maskiner. Men mest lyfter jag fria vikter. Tycker det är roligast. Styrketränar du också på gym?

Dagens Eko sa...

Ne du, jag bara bär matkassar och simmar. Det är min motion det.

Mrs W sa...

:-) en bilaga till en dagstidning här i Dalarna

Lallis - liv och leverne sa...

Love you! *s*
Och vi har samma-lika minnen i det mesta.
Jag ligger dock på elitnivå i en sport.
Funderar på om jag skulle ta och föreslå den som gren inför nästa Os.
"Tåvickning".
Det är ungefär den motion jag har erhållit..eller erbjudit mig själv under de senaste månaderna.
Ja.. visst ska jag köpa kort på Friskis och Svettis. Och börja cykla mer. Det SKA jag.
Fast mera sedan än nu;)
KRAM

Ella sa...

Sitter och ler... jag gillade inte heller idrott i skolan. TYvärr har jag inte lyckats komma igång efter senaste uppehållet i träningen.

Lady Stalker sa...

Dagens Eko: Vardagsträning som man "smyger" in är ju kanon. Glömde ju skriva om simning förresten! En av de få sporter jag verkligen gillar. Men helst i Medelhavet ... ;-)

Mrs W: Aha! Men vad synd, då missar jag den.

Lallis: Härligt! Ännu mer gemensamt! Love you too! Och du, jag gick först på det där med elitnivå ... drog ett djupt andetag ... och sedan kom skrattet. Tåvickning, underbart! Klart du ska ställa upp i det. Kramar!

Ella: Underbart med nån mer som ler igenkännande. Hoppas du kan komma i gång med något, när du känner att du verkligen vill/kan. Annars ska man ju låta det vara. Kramar till dig!

Anonym sa...

Jösses vad jag kände igen mig! Allt utom det att du är naturligt smal, för jag har alltid varit naturligt tjock :-). Träning 2-3 ggr/vecka har jag nu hållt på med sedan september och det är fortfarande stört roligt! Kram

Lady Stalker sa...

Minigrisen: Ännu en "frälst"! Underbart! Så småningom (eller kanske redan nu?) blir träningen lika självklar som att borsta tänderna. Och man mår ju så BRA! Kram!

Howdy Sailor sa...

Grannen har fem hästar och Tioåringen rider hela tiden. Själv tar jag mig inte tid så ofta som jag önskar.

Det Mörka Hotet sa...

Fantastiskt imponerande och bra jobbat!

Själv har jag gått åt motsatt håll: efter 19 års idrottande (3-6 pass i veckan!) lade jag av...och har inte kommit igång sedan dess.

Vero sa...

Kontroll över sig själv är nog A och O när det gäller träning.

Har aldrig tränat i ungdomen, vikten har pendlat men aldrig varit speciellt tjock.

Nu försöker jag komma iväg och röra på mig för att må bra, få leva längre och kunna äta och dricka allt det där goda som jag vill ha.

Hittade din blogg när jag surfade runt lite. Lämnar ett litet avtryck och önskar dig en trevlig kväll!

Lady Stalker sa...

Howdy Sailor: Då är det dags att ta sig tid! :-)

Det Mörka Hotet: Tack! *Ler smickrad* Men nu blir jag ju vansinnigt imponerad av din gamla träning, och jag undrar förstås VAD du tränade?

Vero: Vad kul att du hittade hit! Du har så rätt, det är en investering i framtiden/ålderdomen att träna. De inre effekterna i form av bättre lungkapacitet, starkare hjärta, färre förkylningar, mindre benskörhet etc är skäl bara de. Att man sen får en kropp att trivas med kommer ju på köpet! Och jag kan gott upprätthålla mina laster som choklad, vin och chips ... ;-)

Det Mörka Hotet sa...

Tyvärr är det nog inte så himla mycket att bli imponerad av!
Men jag höll på med friidrott, tennis, basket, squash, skidåkning (såväl utför som på längden) och småfuskade lite med bordtennis, badminton samt cricket.

Trots att jag saknade idrottstalang! :-)

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet: Jag är i alla fall imponerad, så det så! :-) Himla många sporter var det ...

Det Mörka Hotet sa...

...och då har jag ändå inte nämnt fickpingis...


...förlåt! :-p

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet: Tittat lite djupt i glaset, eller?
;-)

Det Mörka Hotet sa...

Ledsen, men jag har så dålig humor!

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet: Ingen fara, Ladyn är inte den som är den ... ;-)