14 november 2008

Första gången


Tält i Ladyns stil. (Bilden är lånad från Exclusive Tents.)

På framsidan till en damtidning skriker rubriken: "Första gången ..." Och sedan, med betydligt mindre grad: ... "jag kände klimakteriet". Eh, antiklimax – eller? Men det finns ju en första gång för många saker.

Ladyn tänkte nu berätta om några första gånger (men inte det vanligaste). Den som vill, antar utmaningen att göra detsamma! Notera att första gången också kan vara den enda ...

Första gången jag ...

1. ... åt tacos: Under ett grupparbete vid universitetet i Linköping, närmare bestämt 1983. Det handlade om ekonomi och Ladyn fattade nada. Detta på grund av att hon valt fel linje. Men vid det här tillfället försökte hon fortfarande. Försöket innefattade också att charma ledaren i gruppen. Nämnde unge man bjöd hem hela gruppen på tacos, en exotisk nymodighet som snart konkurrerade ut fiskpinnar och snabbmakaroner. Samtligas omdöme var: mycket gott! (Men det bidde inte bingo, vare sig hos gruppledaren eller ekonomiläraren.)

2. ... körde bil: Ladyn har i sin ägo noll stycken körkort. Turerna med bil äro lätt räknade, närmare bestämt två: En (den första), då hon provkörde med sin far och höll på att meja ner tre damer i en busskur, andra (och sista) gången då hon höll på att kvadda pojkvännens fars röda ögonsten.

3. ... sov i tält: Som nittonåring på en campingplats i ett sällskap med tio killar, varav en pojkvän. Det ösregnade konstant och all packning inklusive Ladyn blev genomsur. Först en dag senare, i värmen på ett café, kunde Ladyn skratta igen. En av pojkvännens kompisar: "Men ... hon har ju humor!".

4. ... drack alkohol: I tonåren, vid stranden i Den Pyttelilla Staden, där Ladyn och bästisen smakade några klunkar av en flaska hemgjort rödvin. Och låtsades att det hade jättestor effekt.

5. ... fick ett jobb: Som fjortis i den lokala livsmedelsbutiken. Ladyn fick, hör och häpna, sitta i kassan och handskas med de stora summorna. Kanske inte helt lagligt ...?

6. ... stod på en scen: Vid fyra års ålder, på en balettuppvisning, föreställandes en blåsippa. I publiken satt Ladyns moder, som råkade samtala med en annan gäst, varpå Ladyn röt över hela lokalen: "Titta då, mamma!".

7. ... svimmade: Som elvaåring då tummen så gott som blivit krossad av en ytterdörr. Detta var också det första tillfället då Ladyn åkte ambulans.

8. ... svarade på en fånig enkät: Antagligen någon gång i mellanstadiet, då hon skulle lokalisera Centraleuropas floder på en blåstinkande stencil. Om det nu kan räknas som enkät. Floderna är hur som helst torrlagda (åtminstone i Ladyns hjärna).

Som sagt: Den som känner sig manad, svarar själv.

Trevlig helg!

37 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

Klart jag känner mig manad! Jag länkade till dig förresten i mitt senaste inlägg. För jag satt och fnurlade på vad jag skulle göra för att få igång min kropp. Och då kom jag på att jag nog hade blivit inspirerad av DITT förra inlägg. Ajsing bajsing och komma med sådana influenser:P *skrattar*
Jag svarar gärna på dessa. :)
Kraaaam Lallis

Lady Stalker sa...

Lallis: Puss och kram! Jag blir så glaaad över dina kommentarer! Ledsen att jag inte kikar in hos dig (eller andra) oftare, men jag har svårt att hitta tid för bloggeriet. Ser fram emot dina svar!

Hanneles paradis sa...

Kul att läsa :)

Monica ♥ sa...

va roligt att läsa , själv har jag minne som en ....!
så jag kommer knappt i håg vad jag gjorde igår..
ha en skön helg Kram..

Ronja sa...

Nej då, jag har inte missat privatbloggen! :) Är inne och kikar på dina nya inlägg, men har ont om bloggtid, så kommentarer blir det inte så mycket av. Tyvärr...
Efter 3 december borde det bli andra bullar eftersom jag slutar skolan och troligtvis har hela december ledigt. :) Ska på två anställningsintervjuer i veckan som kommer så du får hålla tummarna!!
Ha en skön helg!
Kram från Ronja :)

Lady Stalker sa...

Ronja: Åh, vad kul att höra ifrån dig! Önskar dig varmt lycka till! Och kanske kan vi äntligen ta en fika sen, när allt är över? Du vet, krypavstånd ... Kramar!

Lady Stalker sa...

Hanneles paradis: Tack!

Monica: Synd, var nyfiken på dina svar! ;-) Kramar!

Mrs W sa...

Hmm vilket minne du verkar ha?? en annan lever livet i så hög fart att jag knappt minns vad jag gjorde förra veckan...trevlig helg :-)

Lady Stalker sa...

Mrs W: Ja, jag kanske har gott minne? (För vissa saker.) Men nog lever jag också i hög fart ...

Trevlig helg själv! :-)

Lallis - liv och leverne sa...

Så, goa du;)

Lady Stalker sa...

Lallis: Underbart! Har kommenterat hos dig. Kram och godnatt!

Isabelle sa...

Med det tältet skulle till och med jag kunna tänka mig att tälta ;)

Rolig läsning. Tänk att mat som en gång kändes så exotisk numera näst intill går under husmanskost. Även jag har haft ansvar för kassan vid unga år, olagligt nu men helt okej då, det var liksom andra tider, haha.

Det Mörka Hotet sa...

Ha, ha: ursäkta, men jag har tältat åtskilliga gånger i (pakistanska delen av) Kashmir och varit med om genomblöta tältdygn!

...nej, som "vän av ordning" hade jag ingen humor utan kunde skratta åt det hela först lååångt efteråt...vid ett tillfälle skällde jag ut en amerikansk FN-soldat - när jag själv bara var tonåring! :-)

Lady Stalker sa...

Isabelle: Ja, eller hur? :-) Det ska till sådana varianter, för ens få in mig i ett tält numera. Jo, nog var det andra tider back then.

Apropå exotiska rätter, så har jag ju gamla kokböcker där pasta går under den benämningen ...

Kram på dig!

Det Mörka Hotet: Haha, ja visst är det först efteråt man kan skratta åt tälteländet.

Det där med FN-soldaten var närmast en "fånig merit" (till vår förening), eller vad säger du?

Lotten sa...

Jag har svarat på uppmaningen. Vilket förvånar inte bara mig storligen.

Lallis - liv och leverne sa...

Men alltså.. jag inser nu(långt efter) att jag ju hittade på mina egna "förstagångare" och det skulle man inte, va? *fnissar*
Gissar att du inte blev så förvånad i vilket fall.
hii
Kram!

Lady Stalker sa...

Lotten: Alldeles utmärkt! Då måste jag genast in och läsa.

Lallis: Haha, du fåååår hitta på egna frågor. Jag hittade ju på, under själva skapelsen av grundidén. Kram!

MissMythos sa...

Första gången då jag eventuellt kommer sätta min fot in i ett tält kommer vara DET DÄR tältet.

:-D

Raggoparden sa...

Ahh..lite inspirerad blir jag, men främst av att höra andra svara på frågorna : När var första gången du:
Liftade?
Snattade?
Blev packad (jo, den är ok, den behåller vi)?
Tjuvrökte?
Hittade en porrtidning bakom busskuren?
Slapp visa leg på bolaget?
Kom för sent i plugget?
Inte kom hem alls en natt till föräldrarnas stora förtvivlan?
osv osv...
Lite roligare, eller hur? ;)

Lady Stalker sa...

Raggoparden: Du börjar svara då, eller? ;-)

Howdy Sailor sa...

Har du inget körkort? Och bor på landet?

Lady Stalker sa...

Missmythos: Åh, du har sluppit tält! Lyckliga du.

Howdy Sailor: Det beror på vad du menar med landet. Jag bor i en småstad nära Den Stora Staden, fem minuters promenad från stationen. I övrigt är det fem minuters promenad till ALLT här: systembolaget (varför nämnde jag det först? ;-)), skolan, mataffären, klädaffärerna, vattnet ... Klarar mig alldeles utmärkt!

Men okej, du vill veta varför jag inte har körkort. Okej!

Den sommaren jag fyllde 18 hade jag nog sparat ihop pengarna. Men sedan valde jag att resa upp dem, innan allvaret på universitetet började. (Tog nämligen inget sabbatsår.)

Som student var jag för fattig för att ta körkort. Och efter fem års pluggande flyttade jag till Den Stora Staden, med tunnelbanestationer i varje gathörn. Och då fanns inget behov av körkort ...

Tiden gick, körkorten blev allt dyrare och proven (enligt uppgift) allt svårare. Så planerna lades på hyllan, och där ligger de än.

Den som lever får se!

Mona sa...

Mmm, jag noterade det. Fast du var först. Jag läste detta redan när du lade upp det!

Lady Stalker sa...

Mona: Aha. Blev maten god då? Måste in och kolla om du lämnat rapport ...

Anonym sa...

Härlig lista! Men jag har så dåligt minne (förträngt det mesta av min barndom...) så jag kan inte göra en liknande tyvärr. roligt att du tyckte om vårt sovrum, det gör vi med!

Lady Stalker sa...

Minigrisen: Kul att du gillade listan. Det behöver inte vara saker från barndomen ... Kanske var du med om någon "första gång" de senaste åren? Första gången du renoverade och fick ditt drömsovrum? ;-) Men det är förstås inget att skratta åt ... Det blev ju så fint!

Pseudonaja sa...

Darling! Jag har svarat!

Howdy Sailor sa...

Själv gillar jag inte att köra bil. Jag ser det som ett nödvändigt ont.

Lady Stalker sa...

Pseudonaja: Underbart. Visste väl att jag kunde räkna med dig! Jag ilar dit ...

Howdy Sailor: Intressant att höra. De flesta upphöjer bilkörandet till högsta nivån av fröjd, säkert för att reta oss körkortslösa ...

Dubbelörnen sa...

Den här var verkligen rolig!
Imponeras också av ditt osedvanligt goda minne.

Fattar inte hur du kan komma ihåg låtar, namn på låtar o för att inte tala om artister!! Inte heller när du åt var o vad osv!!!

Jag kommer enbart ihåg något fr "way back" om jag blir påmind... *asg*

Så hos mig finns inget att hämta. Inga bra storys för barnbarnen här inte ;)

Kram

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: Är det bara jag som har gott minne här? Vad har hänt med era hjärnceller? ;-) Nej, skämt åsido, nog minns man selektivt. Vissa minnen (namn, låtar och händelser) är solklara för mig, andra helt bleknade. Be mig rabbla namnen på gamla klasskompisar från mellanstadiet: Jag tror knappt jag skulle komma ihåg ett enda. Man minns det man vill.

Kul att du gillade inlägget.

Kram!

Dubbelörnen sa...

Är du TOTALT GALEN bruden???!!!

Selektivt minne??!! Och så drar du en parallell till att du inte minns klasskompisar på MELLANSTADIET?!

Herre Gud bruden, jag kommer inte ihåg högstadiet, inte gymnasiet o definitivt inte universitet!!!! *DAAAHHH*

Du måste ha något vi andra inte har... Det är därför jag inte kan skriva i dina inlägg. För jag skanar den där minnescellen...

Eller så kanske det är så att det mest dramatiska har hänt under de senaste åren så allt innan det är som bortraderat ;)

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: *Asg!*, "Inte kan skriva i dina inlägg ...". Härmed ber Ladyn att få meddela att ALLA kommentarer är välkomna, så länge de är trevligt menade. Inte den minsta minnescell behövs. Jo, i och för sig bör man komma ihåg hur man skriver i ordverifieringar samt sin signatur ... Annars räcker det kort och gott med "Daaaah!" eller "Gaaaah!" (*Nu dubbelvikt*)

Det Mörka Hotet sa...

Jo, utskällningen av FN-soldaten borde vara meriterande!

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet: Bra! Vi får se till att ta en omgång med helt NYA fåniga meriter sen! Jag har faktiskt en: Tolvåringen tog nyligen Janne Loffe Carlsson i hand och småpratade med honom på flyget. Haha, jämför med min merit i fråga om samma kändis under min egen barndom ...

Anonym sa...

Ah, det där med tacos är ju en klassiker... jag minns bara att det var 80tal och att det var extremt frestligt och exlisivt med tacos. Men jag tror att det som kom snäppet före var enchiladas (gjorda på samma ingredienser)som min skolkomis bjöd på. Det var så starkt att det brännde i magen hela kvällen. Idag skulle jag nog inte uppfatta samma hetta som då.

Lady Stalker sa...

PaljettenQ: Aha, kom enchiladas före? Det hade jag glömt. Visst var man mer känslig för "hetta" då. Kommer ihåg att recept också innehöll direktiv om "en halv vitlöksklyfta" och dylikt. I dag kan det ju stå "en vitlök i halvor" i stället! :-)