01 december 2008

Lycka – en amatöranalysVad är lycka?

Nej, inte en analys till, tänker ni ... Detta har man avhandlat i årtusenden. Och det finns fantastiska bloggare som gör det så mycket bättre.

Men stanna upp – bara en kort stund – och läs mina (Ladyns) ord.
Det här är inget skojigt nostalgiinlägg, det är en stund av eftertänksamhet.

Livet skrämmer. Och det är inte rättvist. Man behöver bara slå på nyheterna eller surfa runt en stund bland bloggar. Någon har en svår sjukdom, en annan lever just nu i vakuum. Ytterligare någon har förlorat sina allra käraste. Så finns det de som tycks ha "allt". Men har de lyckan? Och är lyckan verkligen omöjlig hos de som har det svårt? Nej, jag tror inte det.

För vad är lyckan?

"Lite roar barn", brukar min pappa säga. Och nog är det sant. Men vad roar vuxna? Är lycka att bli road? Är det ett kontinuerligt tillstånd eller bara små glimtar? Jag tror det sistnämnda.

För mig är lycka att jag har min familj, att jag inte har en dödlig sjukdom och att jag har vänner. Men det är också att kupa händerna kring en caffelatte, att ta den första klunken vin inför en delikat måltid. Att lyssna på det det vackraste musikstycke jag vet, eller bara att jag fick en liten stund i stillhet, efter dagens morgonkaos.

En dag för snart tio år sedan satt jag med en bebis i famnen. Fylld av lycka, tills läkaren svepte in med en delegation: "Allt är inte som det ska med er lille pojke".

Nej, det var inte det. Men hur ska det vara? Det finns lika många svar som människor och öden.

Ett har livet har lärt mig och det är: Carpe diem! En sliten klyscha, men plocka upp den ur byrålådan, damma av den och ställ den i blickfånget.

Ta in den med alla sinnen, för du har bara just nu. Just i dag.
Som är första dagen på resten av ditt liv.

21 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

Men kära du, vad du är go!
Tack för de otroligt fina orden:)
Och så väldigt kul och intressant läsning du bjuder på.
Stor KRAM från mig till dig.
/Lallis

Mrs W sa...

Ja det var bra ord att få höra idag, för ibland känns det som jag jagar ngt men vet inte vad... och jag har ju precis det jag vill ha :-) fast kanske då ett större hus hade varit mitt strössel :-)

E sa...

Tack så fint och bra! Klokskap som man aldrig kan påminnas om för många gånger. Så lätt att glömma och rusa vidare. Glömma att stanna upp och njuta av dom små sakerna, som kanske är dom stora egentligen, som du skrev. Hoppas du får en fin dag.

Isabelle sa...

Ja du, lycka kan vara så mycket och ofta ganska små saker. Jag tror, och hoppas, att vi med åren blir bättre på att uppskatta just de små sakerna.

Det var verkligen att vackert musikstycke som passade utmärkt som bakgrund till dina kloka ord i dag. Tack!

Kram och Carpe Diem :)

Maria sa...

Tror att det var meningen att jag skulle hitta just din blogg idag.
För du har väldigt kloka och tänkvärda tankar..tankar som jag själv ofta tänkt..ja vad är lycka?

Har själv inte alls haft en dans på rosor som somliga människor tycks ha i livet.Det enda man begär då är att själv få lite lycka i livet efter allt svårt som man varit med om..är det så omöjligt?

Dina tankar träffar mitt hjärta och jag kände direkt..att här är en blogg som jag tycker om!

Tråkigt med ditt barn,har själv varit med om en mycket traumatisk händelse som du kan läsa om på min blogg..och det sätter djupa spår.man blir aldrig samma människa igen efter en sådan händelse.Efter det så lever jag för dom små ögonblicken i livet som gör mig lycklig..man måste för att orka.

Lyssnade på videosnutten,mycket bra och tänkvärt det hon sjunger om..precis om det som du tar upp här!Kommer gärna tillbaka hit,mycket bra skrivet!
Önskar dig en fin fortsättning på dagen!

Kram Maria

Anonym sa...

Så klockrent, så in i själen bra, så...så...just så.

Lisas torp sa...

Ja, så fint du skriver om lycka! Och jag tror som du att den inte finns i antalet saker man har eller hur bra man har det.

Jag tror att den kommer glimtvis och finns i det lilla, vardagliga. Ialla fall är det så för mej.

Jag tänker också på slutrepliken "Starman" hade i filmen när han ska resa tillbaks till sin planet - han säjer:"Ni människor är som bäst när ni har det som sämst".
Jag tänker ofta på de orden faktiskt!
Den fina musiken stryker verkligen under på det du talar om!
Ha en härlig vecka!
Kram
Lisa

Lady Stalker sa...

Lallis: Men du är ju självklar som livstankeexpert! :-) Roligt att du gillade inlägget. Varma kramar till dig!

Mrs W: Vilken tur att jag skrev detta i dag då ... Men, man får drömma om större hus
;-). Jag drömde i många år innan drömmen gick i uppfyllelse.

E: Tack! Ja, precis. Man behöver påminnas. Ibland gör någon annan det åt en och ibland får man göra det själv. Hoppas du också hade en fin dag.

Isabelle: Jag tror också man lär sig uppskatta det lilla med åren. Roligt att du gillade musikstycket. Vi hade det i cd:n när vår yngste son föddes ... Kram!

Maria: Varmt välkommen hit! Jag blir så glad för dina ord. Många gånger funderar jag på att ge upp bloggandet; jag orkar inte och hittar inte tiden. Men så kommer nya besökare som du och tänder skrivlusten igen. Jag har varit inne och läst på din blogg. Skrev kommentar till det inlägg där du beskriver den traumatiska händelsen ... Förstår verkligen att ditt liv inte direkt varit en dans på rosor. Men, som sagt, varje dag är början på något nytt! Det vänder för dig också; det måste det göra! Varmaste kramen är din!

Soffy: Åh, tack! Jag blir så glad.

Lisas torp: Du tänker som jag, att lyckan finns i det lilla, glimtvis. Och det andas hela din blogg! "Starman" har jag inte sett. Tror jag?! Måste kolla upp det namnet. Kramar!

Vero sa...

Helt suveränt skrivet och jag tror liksom du.
Det viktigaste är att vi lever nu, i nuet. Det är svårt ibland, iallafall för mig.

Men jag är också lycklig, lycklig som har min familj och mina vänner, att jag har ett jobb och ett liv som jag trivs med.

Ha en fin kväll!

Mamma Melissa sa...

Du har så rätt, så rätt. Och det är ju inte fel att ha "allt" -så länge man bara har vett att vara tacksam och njuta av det! Och inte glömmer de andra...

Tack, för ditt inlägg, tack för din kommentar!

Du har ett vackert hjärta!

Lady Stalker sa...

Vero: Åh, tack! Dina ord värmer. Skönt att fler resonerar likadant!
Hoppas du också hade en fin kväll.

Mamma Melissa: Tack, varmt tack!
Visst kan man ha allt och ändå vara tacksam. Men tyvärr tror jag att mycket vill ha mer ... I många fall. Men absolut inte i alla så klart.

Och vackert hjärta, det har sannerligen du också! Nu har jag länkat till dig. Okej hoppas jag.

Monica ♥ sa...

det där var bra avlsut på min dag du skriver alltid så klokt du *kram*
pst varför har du blå text jag kan knapp se den ?

Lady Stalker sa...

Monica: Tack för det! :-) Men vadå blå text? Jag har ingen blå text?!
Bara länkarna till de som kommenterar är blåa. Vad konstigt.

Kram!

Howdy Sailor sa...

Du skriver då fint att jag blir alldeles stum. Försöker finna en egen definition och kommer bara fram till att lycka är avsaknad av olycka. Men det vore väl ganska sorgligt?

Det Mörka Hotet sa...

Lycka? Att kunna se mig i spegeln utan att gråta...ha, ha!

:-b

Lady Stalker sa...

Howdy Sailor: Tack! Ja, det vore sorgligt om det bara var avsaknad av olycka. Kanske fick du ett vidare perspektiv nu då? ;-)

Det Mörka Hotet: Vad bra! Då får du glädja dig åt det så länge det varar ... ;-)

katarina sa...

Vilka fantastiska tankar du har.
God Morogn förresten :)
Blev sittandes att läsa och lyssna till musiken, vilken bra start på ännu en dag ,ler*

Tack för din rara kommentar hos mig :)

Ha det nu riktigt gott i dag !
Kram
Katarina

Anonym sa...

Verkligen intressant ämne!
Jag har funderat på det där ett tag sedan en kompis till mig gjorde slut med sin flickvän. Han sa: Jag känner ofta glädje men aldrig Lycka.

Hoppas du hittar upp ur djupet innan sommaren och att du får njuta av värmen från kakelugnen snart. Det torde ju värma en ledsen själ för en liten stund. :)

Lady Stalker sa...

Katarina: Tack! Får säga godmorgon i dag i stället ... ;-). Hoppas din dag blev fin.
Min blev inte så rolig, men som sagt: Det är bara att ta nya tag.
Kram!

PaljettenQ: Tack för dina uppmuntrande ord. Du tar också upp en intressant vinkel, genom att citera din kompis: "Glädje men inte lycka". Svårt att veta var gränsen går ... Vad är vad?

Jag tror jag är på väg att klättra uppåt igen. Och jag njuter definitivt av våra kakelugnar och de små tingen i vardagen.

Comvidare sa...

Ja, att vara lycklig är ett val och för vissa är det ett mycket svårt val. Jag väljer av att vara olycklig ibland, för steget upp till glädjen susar så skönt i magen när det är ett stort kliv.

Mrs W sa...

ja jag tror oxå lycka är små stunder annars höjer du din lyckostandard och efter ett tag av en höjd lycka blir det snart vardag och du behöver uppleva ngt av hogre kaliber för att känna skillnad? Jag minns detta inlägg. Tomhet eller vad det är får mig mer att efterfråga exempel på vad andra anser är lycka känns som jag inte vet bad som gör mig lycklig