15 december 2008

Sommarjobb del 2: The American TouristsBild lånad från Wordpress.

Fortsatt "snålbloggning" med (reviderade) repriser från Ladyns gamla blogg ...

-----------------------------------------------------------------------------------

Sommaren 1985 var det dags för nytt sommarjobb: hotellreceptionist.

Född receptionist
Förväntansfull åkte Ladyn till huvudstaden för intervju på Scandic Hotell i Kungens Kurva. Lite mer skinn på näsan hade hon nu, efter jobbet på The Restaurant from Hell. Ingen tjänst var utlyst, men med telefonkataloger och jädrar-anamma kommer man långt.

"Har du jobbat i reception förr?" frågade hotellchefen.
"Nix. Men jag kan lära mig. Och jag lär mig fort!" svarade nu den snart 21-åriga Ladyn.

Hon fick jobbet! Iklädd marinblå kjol, pumps och vit skjorta tog hon leende emot gäster som om hon aldrig gjort annat. Och nu fick hon tala engelska, tyska och franska på löpande band.

Sladd(er) i växeln
Hotellet höll precis på att datorisera när Ladyn anlände. Den gamla telefonväxelns ormbo av sladdar ersattes av en telefonlur – magi!

Även här blev det skratt i kvadrat. Vid ett tillfälle så pass, att Ladyn fick svara liggandes under växeln med telefonsladden virad runt stolens underrede:

"Scandic Hotell i Kungens kurva ... Go ... hoho ...d middag!"

Ringa i hissen?
Under sommaren anlände busslaster med amerikaner som var på "Scandinavian Tour" – sitt livs resa. Blåhåriga och prydda med hornbågade glasögon trängdes de kring receptionen med allt annat än intelligenta frågor.

"Are these stamps air mail?" (Nej, vykorten transporteras med tåg till USA, alternativt ångbåt ...)

Eller också: "Where are the elevators?" När Ladyn pekade på de fullt synliga hissarna fick hon kommentaren: "Oh, I thought those where telephone boxes". (Javisst, i Sverige åker folk upp och ner när de ringer.)

Sch ... verige?
Höjdarminnet är detta:

En man och hustru ska köpa vykort (vad annars?) och kvinnan frågar:
"Can I mail this here in Norway?"
Mannen knuffar henne diskret i sidan och väser:
"You stupid! Don't you know that we're in Switzerland?!"12 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

Lady, lady, lady, LAAAADY!
*sjunger*

Det är bara som en energikick när man läser det du skriver.
Vet det!
Jag vet;)

Kram Lallis

Isabelle sa...

Ha, ha... Kanske du skulle ha hållit en liten geografikurs också?

Eddan sa...

Tur du inte jobbar på Scandic Kungens Kurva nuförtiden. Vi har bott där och det kryllade av ryssar nu, det satt t om ryska skyltar i omklädningsrummet till poolen - amerikaner kan man ju åtminstone göra sig hjälptligt förstådd med.
Kul det där med att de blandade ihop Sverige och Schweiz :-D Senast i helgen hörde jag ngt referat från en (innebandy??)-match på radion. Sverige mötte Schweiz och jag sade till maken: det måste vara förvirrande för amerikanerna när Sverige och Schweiz möts - de tror ju det är samma land :-D!

Önskar dig en fin början på veckan!

Kramar från Anette

E sa...

Hi Hi Hi...vilka härliga inlägg. Tack för goda skatt!=)

Det Mörka Hotet sa...

Först Fawlty Towers - och nu detta: du är helt enkelt lysande, Sickan...eh, Lady!

Du har förmågan att skriva såväl bra som trovärdigt: det känns som JAG är med om allt det där tokiga - och DET är bra, riktigt bra!

Anonym sa...

Tack för komplimangen inne hos mig!
Jag har oxå jobbat som receptionist mkt som ung och vacker, många tokiga gäster har man haft, även en och annan diva till kändis. Kramen...

Lady Stalker sa...

Lallis: Tack! Dina ord värmer! Nu kändes vintern lite lättare. Kram!

Isabelle: Jo, jag skulle väl det. Haha, kram!

Eddan: Oj, finns Scandic i Kurvan kvar? Haha, *asg* åt att möta samma land i en match! Påminner mig om amerikanska filmer där svenskor har långa flätor, alpklädsel och bryter på tyska!
Kram! Ha en fin vecka du med!

E: Varsågod! Kul att du gillar dem!

Det Mörka Hotet: Svävade på små moln efter din fina kommentar! Bamsekram!

Minigrisen: Ja, då var man ung och vacker ... Haha. Antar att du också har ett antal historier på lager! Kram!

Pseudonaja sa...

Det här inlägget väcker minnen. Jag arbetade på det stora rederiet i Göteborg i ganska många år. De konstiga frågor och kommentarer som jag fick skulle nog rymma en hel bok.
Passagerare: Går 8-båten idag?
Jag: Eh... ja.
Passagerare: Men det regnar ju!

Den där vita dubbelhalsade Gibson som Don Felder spelar på i det där klippet, skulle jag kunna döda för...

mormor Hannele sa...

Hahha, lite lite bättre är jag som turist :)

Anna Stilla sa...

Jag läste din text igår men jag kommenterade inte för att jag var trött och helt slut för dagen. Jag gick och la mig istället och tänkte att det blir bättre imorgon. Imorgon, alltså idag, har det varit likadant. Men vet du vad? Jag klickade mig tillbaka till ditt inlägg, läste på nytt och skrattade än en gång. Och tada, plötsligt fick jag krafter att kommentera.

Lisas torp sa...

Jodå, en lång stund har jag suttit här och skrattat gott åt dina inlägg! Speciellt den från Restaurangen, men känner riktigt lukterna och kan se the boss from hell spankulera omkring. Man känner igen typen, de dyker upp lite överallt.

Hoppas att du har det gott med livet såhär före jul!
Kram
Lisa

Lady Stalker sa...

Pseudonaja: Åh, jag vill höra fler historier från rederiet! Kan tänka mig att de kan utgöra en hel serie blogginlägg hos dig. Och inan du överväger mord för en dubbelhalsad Gibson, ta reda på om spelande på sådana är tillåtna im Gefägnis! ;-)

Mormor Hannele: Det var skönt att höra! :-)

Anna Stilla: Vad bra! Tänk vilka insatser gamla amerikanska (numera troligen hädangångna)turister kan göra för framtida vintertrötthet! Kram!

Lisas torp: Vad kul att du fann inläggen underhållande. Jo, en "boss from hell" har vi nog alla stött på lite varstans. Man kan undra hur det själva mår egentligen. Just denna boss var, enligt utsago, en riktig toffel hemma. Därav maktlystnaden på jobbet. Jag har skippat julstress i år och har knappt förberett nåt. Gör bara det nödvändigaste. Kram på dig!