18 december 2008

Hushållets rationaliseringPicture this: Du är en (desperate?) housewife år 1941. Din make har tilldelat dig en hushållskassa att disponera på bästa sätt. Vad gör du? Jo, konsulterar verket "Hushållets rationalisering" förstås! (Författare: Ida Malmström, ordförande i Malmö Husmoderförening.)

Några citat ur denna oundgängliga bibel:

"W.C.-skålen skötes bäst med långskaftad borste och sodalut, och denna behandling bör den få dagligen."

"När det gäller längre bortavaro från hemmet under sommarvistelse på landet t.ex. är det synnerligen viktigt att de stoppade möblerna och textilierna noga skyddas mot mal. / - - -/ Det är förnuftigt att ta ner alla tjocka gardiner, bonader och draperier av ylle, piska och lufta dem och låta dem rikigt genomstrålas av solen och därefter slå in dem."

"I många hem äro utan tvivel böckerna den värdefullaste delen av det fasta bohaget. Ofta nog är det husets herre, som är bokälskaren och vaktar boksamlingen som sin ögonsten, och sköter husets kvinnor denna del av hemmets inredning med nonchalans och slarv, dömer han gärna allt husligt arbete därefter. / --- / Nåja, detta är som allting annat här i världen relativt, och nog finns det kvinnor och barn, som i böckerna på "pappas" bokhylla , finna sina bästa vänner och där förskaffa sig de "eviga följeslagare", som hjälpa dem uthärda det hårda och svåra livets alla prövningar".Hjälp, JämO – var är du? Detta är mindre än 70 år sedan ...

Hushållets rationalisering år 2008:

Köp hämtmat på en italiensk delikatesskrog, skit (!) i toaletten och läs något ur den digra boksamling, av vilken du själv inhandlat 75 procent, för att uthärda det lätta och ljuva livets obefintliga prövningar.

Trevlig helg!

22 kommentarer:

Pseudonaja sa...

Jag har just tagit en paus ifrån skurandet av WC-skålen med sodalut för att läsa fruns eminenta blogg, vilken jag följer med stor förnöjsamhet. Det syns mig som en välgärning att återge dessa enkla men ack så viktiga föreskrifter för skötseln av ett hem. Jag tippar en aning på min hatt i aktning.

Ronja sa...

:) Titta så fint! Nu ser jag texten utan problem!
Jag svarade på din omröstning om glögg och jag måste verkligen säga att jag äääälskar glögg i alla dess former, men visst har jag mina favoriter! Brukar blanda glögg med vin för att göra den mindre söt...

Ha det gott i det vackra vädret! I kväll har vi julbasar på sonens skola!

Kram från Ronja :)

Eddan sa...

Det var bättre förr - ju förr desto bättre!

Nej, ta mig 17 nog är det mycket bättre nu (hoppas jag i alla fall). Jag (som är av en lat natur) är glad att jag har fått tag på en man som är lika bra eller faktiskt t om bättre på att städa och hålla efter än vad jag själv är. Tänk om jag skulle ha levt "i förr i tiden" som barnen säger. Det hade verkligen inte varit roligt för stackars stackars mig :(.

Må så gott! Kram från Anette

Dubbelörnen sa...

När livet känns alltför betungande så vänder jag mig också till mina Husmodern fr 20 o 30-talet. Plötsligt så känns livet betydligt ljusare ;).

Skönt att äntligen kunna läsa på din sida :).

Kram

E sa...

Fniss..har just spanat in musikvideon från -83. Vilket karl, som han rörde sig i dansen. Dom där höftrörelserna gick inte av för hackor dom inte.
Rolig text...städa wc;n Varje dag. Jag känner mej jätte duktig om jag gör det en gång i veckan.

em sa...

Den sortens familjer som det här vände sig till hade ofta pigor. Hade jag en piga skulle jag också säga åt henne att ägna sig åt toalettvård var evig dag - som det nu är ägnar jag mig helhjärtat åt MIN boksamling.
Margaretha

Ankan sa...

Jisses amalia! Är det bara 70 år sedan!! Härligt inlägg och bra med en liten reflektion! Och namnet " Hushållets rationalisering"...Ja, kanske man skulle skriva en nyversion a la 2000-talet med reviderat, uppdaterat innehåll??
Kram och trevlig helg

Isabelle sa...

I detta hem äger mannen max 10% av böckerna,wc-skålen (bara namnet!) rengöres vid behov av den som haft behov, inte med lut men dock med långskaftad borste, möbler och textilier har aldrig varit i närheten av inslagning eller piskning men möjligen ett rejält korsdrag då och då =)

Ja jag säger då det... Det finns fördelar med att leva på 2000-talet minsann *L*
Ha det gott och njut av livet!!

Lady Stalker sa...

Pseodonaja: Frun ber att få tacka så mycket. Men ädle herrn, inte ska herrn befatta sig med sådant fruntimmersgöra! Sätt sig och blogga i stället! *Niger*

Ronja: Vad bra! Men jag kan däremot inte alls se din blogg längre?! Tack för glöggtipset. Jag tycker också att glöggen lätt blir för söt. Man kan kan ju ta starkare saker också ... Ha det gott du med! Kramar!

Eddan: Haha, ja vi får vara glada att vi lever nu. Men det var nog ganska gott att vara "herrskap" förr, så länge man fick vara frisk. Ladyn har också en städande man som tur är! Kramar!

Dubbelörnen: Det är rätt! Du tar väl fram luktsaltet vid behov också? *Asg* Kramar!

Anonym sa...

He he he... mmm, skura toan varje dag med lut. Mjo, det vore något för vattenverket att rena.
Det som är putsroligt med gamla böcker där de visar damer städa i hemmen är att de ofta var så vackert klädda och ofta städade i högklackade skor!
Man ska lida pin om man vill ha det fint ;)

Kotte sa...

Visst surru, här städas toaletten varje dag, lakanen tvättas och manglas, böckerna är det dyrbaraste och maten står framdukad på bordet var dag, allt utfört i en lagom huslig men ack så sexig pin-up utstyrsel...

Lady Stalker sa...

E: Ja, den där videon från -83 ska nog ses med glimten i ögat! Men den är ju störtskön som tidsdokument. Städa toan med lut varje dag ... hm ... knappast!

Em: Det är rätt! Boksamlingen (notera HUSTRUNS) ska vårdas ömt. Toan är en "skitsak"! ;-)

Ankan: Vilken affärsidé! Ska vi slå oss samman? Ha en skön helg! Kram!

Isabelle: Klockrena, suveräna kommentarer! Nu har du startat en miniblogg i min blogg, haha! Kramar!

PaljettenQ: Ja, eller hur?! Med ondulerat hår och svinhöga klackar struttar de omkring med städredskapen. Alltid med ett leende på läpparna, medan maken läser tidning rökandes pipa. My god!

Kotte: Wow! Snacka om hushållets rationalisering! ;-) Haha, du är för skön ...

Howdy Sailor sa...

Jag överväger att gifta om mig med en kvinna från mitten av förra seklet.

I somras klagade 12-åringen (kille) på att toastolen på hans våning var full av skit. "Det är bara du som använder den toan", sa jag och han blev helt stirrig. Men han gick sedan upp och rengjorde holken.

Christina sa...

Men du ... jag hittade en Damernas Värld från -63 och tyckte samma sak. Allvarligt ... det som ev har hänt har hänt på kort tid ;)

Det Mörka Hotet sa...

Men...nu ser jag också texten utan några problem, tack!

Ja, du: vad skall man säga om dåtidens kvinnoideal? Mer än att den i dag är lika framgångsrik som dagens rasbiologer, och tur är väl det!

Katarina sa...

Tack för inspirationen. Har påtalat för sambon att här är det jag som äger majoriteten av böckerna och följdaktligen han som ska städa badrummet. Så det gör han just nu...

Lady Stalker sa...

Howdy Sailor: En utmärkt idé! Underbar "lektion" för tolvåringen, haha!

Christina: Du har rätt! Man behöver inre gå långt tillbaka i tiden för att förfasas ...

Det Mörka Hotet: Vad bra att bloggen inte strular för dig. Rasbiologer ja, *ryser*, du har så rätt!

Katarina: Haha! Underbart! Applåder och visslingar.

Det Mörka Hotet sa...

Kram och en riktigt god jul på dig!

Ronja sa...

Hej igen! Trädgårdsblogg har legat nere ett tag, men nu ska det vara fixat.
God jul önskar Ronja!

Lallis - liv och leverne sa...

En Härlig Jul önskar jag dig!
Kram Lallis

Eddan sa...

God Jul önskar jag dig, dina nära och kära!

Kram från Anette

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet, Ronja, Lallis och Eddan: Detsamma önskar jag er! Ha en riktigt skön helg! Kramar till er alla!