18 mars 2008

Fyndet vid ödetorpet

Det var söndag och Elvaåringen skulle på fågeltur. Den icke lika fågelintresserade modern (läs ladyn) parkerade sig på verandan till ett ödetorp, medan övriga familjen skådade fjäderfän.

Solen sken (för en gångs skull) och det gamla torpet hukade i all sin skröplighet. Slitna gardiner täckte fönstren och färgen flagade. Hur länge sedan var det en bofast drack kaffe här? Hämtade vatten från den gistna pumpen?

Tiden allt fördriver
Historiens vingslag hördes medan jag tog en liten promenad på ägorna. I en gammal lada kikade jag in - och tiden stannade. Någon gång i slutet av 60-talet lämnade människor senast ett spår. Rester av en tidning vittnade om detta, bland dammtäckta flaskor i tyst parad. I hörnet en gammal spark. Ett trasigt fiskenät och en trasig kratta. Allt förstenat, halvt förmultnat och grått. Jag kom osökt att tänka på tredje strofen i Sommarpsalmen ...

Men så föll min blick på ett fynd: en tidning från 1935! Fortfarande ganska hel, fortfarande läsbar!

Tillbaka på verandan var jag fast i tidsmaskinen. Och jag måste förstås dela med mig till er.

Varsågoda:
Annonser från 1935

Går Ni säsongen till mötes slank och spänstig?

Har ni den ljuvliga känslan av att när Ni kommer på vinterns baler folk skall säga: "Ja, hon kan verkligen bära upp en stilig klänning, hon har just den rätta figuren."

Om ni inte har det så lyckligt ställt - och det är kanske bara några få överflödiga kilo, som det hänger på - börja då genast en avmagringskur med Facil!

Facil-pastillerna äro absolut oskadliga och fås på alla apotek. Kr. 4:-, till 3 veckors avmagringskur.


Här bli stor-tvättarna små ...

16 kg. tvätt klar på c:a en timme - tvättat, sköljt och hängtorrt

En stortvätt förr - det var ett arbete som frestade på både krafter och humör. Tid tog det och dyrt blev det, och tvättbräde och rotborste sleto ut kläderna långt i förtid - tvätterskan också.

Annat är det med ALFA av rostfritt stål eller koppar. / --- / Allt ni behöver göra, sedan kläderna lagts i och luten kokat upp, är att då och då med mellanrum långsamt föra veven av och an. Det är allt - resten sköter maskinen. / --- /


AGA "SONAT" är radion för folk med anspråk!

I åratal har Ni drömt om att skaffa Er en stor radio - en radio som kan ta in ej bara Sverige och Europa, utan hela världen ... Nu kan Ni äntligen få Er önskan uppfylld - till otroligt lågt pris. AGA "SONAT" är en 7-krets 6-rörs Super för långvåg, mellanvåg och kortvåg. Tänk er bara att frampå småtimmarna kunna fortsätta dansen till tonerna av Louis Armstrongs orkester i New York! Att kunna ta in vilken utomeuropeisk kortvågsstation som helst ... Och en sådan apparat kan ni få för 395 kr, i golvmodell, bordsmodell 335 kr. Extra stor, 25 cm. Silverton högtalare och alla tänkbara finesser. Begär demonstration eller katalog.

6 kommentarer:

Dubbelörnen sa...

Underbart! Nu påminner du mig om mina fantastiska tidningar... Har en mackapär som jag glömt visa upp... *hmmm*. Ska leta fram den!

Kram

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: Ja, det är så underbart så det inte är sant ... Jag gillar särskilt annonsen om radion! Tänk att kunna dansa till musik från New Work frampå småtimmarna! *Asg* De hade väl dött om de fått höra om internet! :-)

Ronja sa...

Åh vad häftigt! Kul att du delade med dig. :)

Lady Stalker sa...

Ronja: Ja, det är obegripligt att världen (Sverige) kunde se så annorlunda ut för bara drygt 70 år sedan.

Lisas torp sa...

Vilken underbar historia och annonserna - jisses du, det var tider det!! Tänk då - alla gamla som lever fortfarande, vilken utveckling de varit med om! Tala om dans till radio - nu ser man opera i direktsändning från Metropolitan i bygdegården i lilla hålan, för att inte tala om allt annat - internet...! För 10 år sen hade jag inte ens dator!!!

Häriga små kåserier du har här och jag titta gärna in ofta och du får själklart länka mej - då gör jag detsamma med dej!

Ha en härlig påsk, trots snön och kylan!

Kram
Lisa på torpet!

Lady Stalker sa...

Lisas torp: Hade du inte dator för tio år sedan?! *Himlar med ögonen och ler* Jag hade dator redan för 23 år sedan ... Men så var jag också sambo med en programmerare! :-)

Jättekul att du tittar in här. Och nu har jag länkat till dig! Kramar!