05 januari 2009

Paradrätt från 80-talet



Detta är ingen matblogg. Men en "gott-och-blandat-blogg", så då passar det väl med ett smaskigt recept också?

Låt oss först träda in på Memory Lane, dit Ladyn allt som oftast återvänder.

Att laga mat på 80-talet var inte svårt: i med vispgrädde bara, så ordnade det sig! Recept med fyra till sex deciliter av nämnda ingrediens var inte ovanligt! Och så smöööör förstås, inget konstgjort margarin med Omega-3-extraplus-nyttiga fetter där inte.

Ladyns paradrätt – alla kategorier – detta decennium var "Pasta med bacon och valnötter". Helt förföriskt gott med saftighet, sälta och smakgiftermål.

Receptet var skapat av ingen mindre än Tore Wretmans dotter, Anne-Sofie Englund. Med gigantiska glasögon som täckte halva ansiktet, poserade hon i Damernas Världs receptbilaga 1987. Hennes rätt var lite udda, för den innehöll (kors i taket) ingen vispgrädde! Nåja, möjligen kunde man ha det som tillbehör, men det har Ladyn aldrig haft.

Varsågoda, här kommer receptet!

-------------------------------------------------------------------------------------

Pasta med bacon och valnötter
pasta (spiralmakaroner)
230 g bacon
1 1/2 dl valnötter
1 msk olivolja
4 msk osaltat smör
1 liten aubergine (äggplanta står det i receptet, men ni fattar?)
2 röda paprikor
1 squash eller 2 små
salt, peppar
färsk riven ost, typ parmesan

Koka pastan al dente cirka 12 minuter. Spola den i kallt vatten. Skär baconet i 2 centimeter stora bitar och stek dem knaprigt. Ta upp baconet och låt det rinna av på ett papper. Lämna kvar fettet i pannan, lägg i nötterna och rosta dem i pannan tills de blir mörkt bruna. Ta bort pannan från värmen.

I en annan panna hettas oljan upp tillsammans med smöret. Paprikan skärs i tjocka strimlor, aubergine och squash i skivor. De steks individuellt i smöret, cirka 5 minuter var. Lägg grönsakerna i pannan med valnötterna och hetta upp. Lägg i pastan, salta och peppra.

Servera genast tillsammans med massor med riven ost eller en ostsås gjord på reducerad tjock grädde och parmesan, salt och svartpeppar.

Vintips (från 1987!): Chianti Rosso 34 :- eller Barbera d'Alba 52 :-.
-------------------------------------------------------------------------------------

Nu rinner snålvattnet på er, eller hur? Så fram med pannorna och sätt i gång. Men gör inte samma misstag som en väninna till Ladyn.

"Det var så mycket squash bara ..."
"Mycket?"
"Ja, squash och äggplanta. Det är väl samma sak ...?"

Nope. Squash är detsamma som zucchini. Äggplanta är detsamma som aubergine. Och det går inte lika bra med selleri!

Vi avslutar med en riktigt smörig låt från just 1987 ... Kevin, släng dig i väggen!

17 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer att tänka på matlagningsfyllo gubben Floyd (på tv) som skvätte med olivoljan i alla maträtter oavsett land och kontinent han besökte. En gång skulle han göra en minestrone och den innehöll nog mer olja än vatten *Skrattar*... men hey fett är gott :P

(ska testa ditt recept i veckan verkar mumsigt!)

Isabelle sa...

Shit, jag har haft en hall som såg ut som köket på bilden. Samma väggar, samma valv...kära nån :/

Ditt recept låter riktigt gott. Faktum är att jag har en hel del rätter från det ljuva 80-talet som fortfarande tillagas. Bland annat en kasslergryta innehållandes BÅDE grädde och cremefraiche enligt orinalreceptet som numera är modifierad. Det var för övrigt första gången jag hörde talas om kräm vadåförnånting? ;-)

Anonym sa...

Barbera d'Alba! Det var dyrt och fint det, 1987.

Pastan lät god den med. Den ska testas.

Anonym sa...

PaljettenQ: Haha, Floyd ja! Jag spelade in alla avsnitten med honom, minns jag. Visst hinkade han vin och frisyren blev alltmer rufsig ju mer tiden framskred. "A drop of olive oil", sade han och hällde i halva flaskan! Ja, testa absolut receptet!

Isabelle: Ja, hjälp vilken inredning! Håller med dig: Vissa recept (som mitt) håller helt klart fortfarande!

Katarina: Självlklart ska du testa! Frågan är bara med vilket vin? För du måste ha rödvin till.

Anonym sa...

Oj det lät väldigt gott! Hur ska jag kunna lura i gubben det, han som bara HATAR valnötter...
Nåja, han får väl ta fiskpinnar den dagen ;-). Tack, jag snor genast receptet!

Anonym sa...

Minigrisen: Du får ha valnötterna vid sidan av och låta gubben äta utan! Sedan suckar du över hur uuuuunderbart gott det är, och så måste han smaka! Det är nötterna i kombination med resten som gör det! :-)

E sa...

Åh , härligt recept och rolig tillbakablick. Tack för de underhållande inlägget.

Eddan sa...

Ett perfekt recept för mig (om jag väljer bort pastan ;-)). Ska ta itu med min lowcarbdiet nu igen efter helgerna. Det har varit
high everythingdiet här nu alldeles för länge :-(.

Heja 80-talet!

Kram från Anette

Det Mörka Hotet sa...

Ja, här rinner kubikmeter med snålvatten...och jag som inte ens hunnit äta frukost - eller, kanske just därför..?!

Hur som helst, tack för ännu en fantastisk färd längs Memory Lane även om jag aldrig smakat denna rätt. Gillade dock din underbara beskrivning av kvinnans något överdimensionerade glasögon, lovely!

Och då jag även älskar ord tackar jag för "smakgiftermål" som jag aldrig hört förut: TACK!

Anonym sa...

E: Varsågod! Återkom gärna med omdöme när du lagat maten! :-)

Eddan: Jag har också testat low carb, high fat, men det var inget för mig. Vore intressant att diskutera. Håller med: Heja 80-talet! Kram!

Det Mörka Hotet: Du måste bara laga denna rätt, stjärna i köket som du verkar vara! ;-) Jag borde ha lagt in en bild på fröken Englund. Kom på att jag nog har receptbilagan någonstans. Dina positiva ord om mitt skrivande gör mig alltid så glad! Därför har jag mejlat en speciell länk till dig. Enjoy!

Lallis - liv och leverne sa...

Ett matigt och härligt inlägg från dig och jag . Jag njuter som vanligt av läsningen:)
KRam Lallis

Cecilia N sa...

Lady Stalker har tipsat om detta recept tidigare så jag har provat det.

Och jag kan bara rekommendera!!

Cecilia N sa...

Tackade jag för receptet som jag tänkt nu då? Nä ...

Tack Lady Stalker!

Anonym sa...

Åh, svampade oranga väggar och valv... Blir alldeles nostalgisk!
Och hungrig...

Anonym sa...

Lallis: Tack för dina varma ord! Provlaga du också. Kram!

Cecilia N: Kul att du gillade rätten. Varsågod! Haha, nu avslöjade du mitt snålbloggande också¨...

Bureborn: Välkommen hit! Ja, i den här bloggen förekommer en hel del nostalgiska utflykter.

Unknown sa...

Mums,så gott ditt recept låter,tack för det!

Åhh,vilken fin video med en härlig låt från förr som håller än idag,man blir nostalgisk!

Hoppas du får en fin dag,
Kram Maria

Anna Stilla sa...

Som en äkta bacon-lover måste jag så klart testa receptet. Men jag ska minska kraftigt på grönsaker (för det gör bacon-lovers ibland) och öka gräddhalten (för det gör sådana där ohälsosamma typer som jag ibland).

Kram
Anna