13 februari 2008

Bra och dålig reklam

Vad är bra reklam? Och vad räknas som dålig? I företagens ögon är den givetvis bra om den säljer - och väcker uppmärksamhet.

Men sett ur konsumentens ögon, kan det vara lite mer komplicerat. En reklamfilm kan vara speciell, fyndig och helt enkelt jätterolig! Man talar om den sinsemellan: "Såg du ...?" och börjar citera replikerna i alla möjliga och omöjliga sammanhang. "Vilken bra reklam!" Fast ingen kommer ihåg vad den egentligen handlade om ...

Den bästa reklamfilmen jag någonsin sett är Lotto-Åke. Mannen som vunnit högsta pott och vågar säga ifrån till sin kaxiga chef. Något vi nog alla drömt om.

Men gör bara inte som jag. Jag härmade Lotto-Åke på skoj när jag talade med en chef jag hade för några år sedan. Han bara stirrade. Hade han sett reklamen? Nej, icke ... insåg jag så småningom! Jag tackade min lyckliga stjärna att denna chef tillhörde kategorin "trevliga och empatiska". Och framför allt: "humoristiska". När han väl fick reklamfilmen skickad till sig, ramlade polletten ner.

Dålig reklam då? Ja, det tycker jag den här är: I huvudet på Toyota! Jag står inte ut med rösten.

------

Och se där: Nu har jag gjort reklam för både Lotto och Toyota! ;-)

13 kommentarer:

Isabelle sa...

Haha, vilken tur att han kunde se det roliga i det hela :P

Faktiskt är det ju så att det är dom där reklamfilmerna man retar sig så in i norden på som man kanske minns mest. Och dessutom vet vilket företag det var.
En trend nu verkar vara bäbisar och det går hem hos mig. Den garvande ungen i Idol-introt och den dansande gobiten i Kavlireklamen får mig på bra humör. I övrigt försöker jag ofta göra något annat i reklampauserna. Blogga t.ex. ;)

Önskar dig en fin Alla Hjärtans Dag!

Lady Stalker sa...

Isabelle: Jag ser så sällan på tv, att jag missat det mesta av reklamen som går nu. Men ibland kollar jag någon film, och Desperate Housewives missar jag aldrig! :-) Det var ett bra tips att blogga i reklampauserna - då kanske det kan bli lite oftare.

Önskar dig också en fin alla hjärtans dag! (Jag är hemma med sjuka barn :-()

Det Mörka Hotet sa...

"När jag blir lite sugen, så tar jag fram en Snickers!" säger en ung och stor timmerkille i en '80-tals reklamfilm: den var så dålig att den BLEV bra...ha, ha!

Tänk, det är säkert 20 år sedan jag såg den och den är fortfarande min favorit - så himla motsägelsefull som bara reklam kan vara!

Önskar dig en toppenbra Alla hjärtans dag!

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet: Haha, ja den reklamen minns jag så väl ...! Nu när du påminner mig! Jag minns att han var såååå snygg också ... Sade han inte till och med "Framåt elvatiden när det börjar kurra i magen ..." eller nåt?

Ha en fin alla hjärtans dag du med!

hundramiljoner.tradgardsblogg.se sa...

Det är lurigt med reklam.
Vi satt och pratade reklamfilmer vid fikat i skolan här om dagen och någon sa: "Har ni sett den där reklamen om 'blablabla', den är ju s-itdålig. Den kan väl inte göra att någon köper den produkten..?"

Nej, det kanske man kan tycka, men den hade åtminstone fått 10 personer att sitta och prata om företaget/produkten under ett par minuter och med tanke på hur man påverkas undermedvetet får det säkert genomslag av något slag... :)

Mange kramer!
Ronja :)

Lady Stalker sa...

Ronja: Exakt! Det var det jag menade med att antingen säljer de eller också väcker de uppmärksamhet - och säljer på sikt!

Har du nån mejl förresten? Tänker på att vi brukar besöka samma trakter ... :-)

Kramar!

Det Mörka Hotet sa...

Ha, ha: JO, PRECIS så sade han..."Framåt elvatiden när det börjar kurra i magen..." med en självklar och smått pittoresk norrlandsdialekt av något slag!

Och, jag tror tjejerna tyckte han var snygg...ha, ha!

Lady Stalker sa...

Det Mörka Hotet: Hm ... rättelse ... det var framåt "tiotiden" det började kurra i magen! (Har gjort lite research på Google ;-)) Men jag hittar inte filmen. Det hade varit kul.

Ha en skön lördagskväll! Ska försöka uppdatera här snart, men barnen är sjuka hela tiden.

Dubbelörnen sa...

Är det någon reklam som jag blir helt galen på så är det all tyskdubbad reklam!! Ja men herre gud vem behöver losec el stressprogram när man bara behöver en tysk äcklig kola för att bli lugn som en filbunke igen. Eller all den där tvättmedelsreklamen!!! Den ena mer mysko än den andra...

OK vi kanske pratar om den dåliga reklamen men här är en tjurig sort som definitivt inte köper något som retar galla på mig *gapskratt*

Dubbelörnen sa...

Glömde min favorit: Den gamla Hyuandai bilreklamen... Je suis un toy boy. http://bubblare.se/movie/hundai_toyboy

Helt underbar!! *gapskratt*

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: Tack för dagens garv!
*Ligger dubbelvikt*. Tysk reklam har väl tendensen att vara lite mer traditionell i könsrollerna, eller? Ofta vackra kvinnor som går runt med en sprayflaska. Och glada, skuttande barn samt en leende mor- eller farföräldrer.

Minns med en rysning "Werthers Original". Men den kanske inte var tysk?

Nä, jag går ifrån tv:n eller byter kanal.

Kram!

Lady Stalker sa...

Dubbelörnen: Nu skrev vi samtidigt!
Toy Boy-reklamen är underbar!!!
Hade nästan glömt den!

Nu kan jag inte skratta mer ...

Lady Stalker sa...

Och VARFÖR slinter jag på tangentbordet hela tiden? Kan inte vänja mig vid nya datorn ... GRRR!