18 januari 2008

Fisk förr och nu

Är fredagsmyset över nu? Har ni alla ätit och druckit gott framför Let's Dance och andra familjeprogram?

Själv kastade jag ett getöga på nämnda program, men pratade hellre med Elvaåringen och tog sedan en promenad. Men naturligtvis hanns en god måltid med.

Vad åt man förr en fredagskväll, månne? Jag konsulterar "Husmoderns 'sätt'-bok" från 1937 och där finns många delikatesser (hrm ...) att välja bland, beroende på hur mycket tid som finns till förfogande. Har man tillgång till färskvaror från havsdjupen (och tid), kanske detta recept lockar?

År 1937:
Ål à la Tartare.*)

1 stor ål flås, tömmes från innanmäte och fenorna avklippes. Man formar den till en ring genom att sticka in stjärten i munnen och ombinder eller eller fastsyr den med en tråd. Ålen förvälles i 10 till 12 min. i ättiksblandat vatten. Den får sedan stå i vattnet i 15 min. utan att koka. Lägges därefter upp på duk och får avrinna. 30 gr. smör smältes och blandas med 2 uppvispade ägg. Litet salt och vitpeppar strös i. Ålen doppas sedan i denna blandning och därefter i skorpmjöl. Detta upprepas en gång till varefter ålen stekes i smör över sakta eld tills den är vackert brun. Upplägges på varmt fat och serveras. Om man vill kan man servera tartarsås till. Denna består av majonnäs blandad med hårdkokta äggulor, hackad purjolök och är smaksatt med fin ansjovislake.

År 2008:
Sushi à la Avhämtning

1 betalkort medtages till närmaste sushirestaurant. Lämpligt antal portioner inhandlas och transporteras till hemmet, där nämnda rätt skola intagas. Kartongerna placeras på respektive plats och öppnas tillsammans med de medföljande pinnfodralen. Wasabi, gari, soja samt sushi inmundigas därefter under största njutning till valfri dryck. Behöver icke uppläggas på fat, vilket också sparar husmoderns (eller diskmaskinens) trötta armar. Sakta eld kan skapas, dock endast för välbehags skull och då endast i eldstad. Om man vill kan man efteråt, då sötsuget sätter in, servera choklad. Eller chips ...

... eller vad sjutton som helst ... Tack gode Gud att jag äter fisk 2008!

Trevlig helg!


*) Ja, det är punkt i rubriken i originalreceptet. (F'låt, Olle Josephson på Språkrådet!)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sushi slår ål med marginal, ingen tvekan. Trevlig helg!

Isabelle sa...

Bara raden "formar den till en ring genom att sticka in stjärten i munnen" får mig att tappa aptiten liksom :-)

Lady Stalker sa...

Isabelle: Ja, milt sagt. Hade till och med svårt att skriva det ...