12 maj 2008

Så läser ladynLadyn smyger in och bloggar lite. Det blir en mjukstart med svar på Mats Strandbergs bokenkät. Bättre sent än aldrig!

1. Vilken bok läste du senast?
"Norrlands akvavit" av Torgny Lindgren, i mitt tycke Sveriges bästa manliga författare. Är det någon som kan konsten att berätta en historia, så är det han! Språket med de underfundiga kommentarerna (som ofta döljer isberg av undermening) är helt magiskt! Och så är han rolig!

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Härnäst ska jag börja på "Kvinnan som var en fyr" av Viveca Lärn.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Mest kvinnliga, skulle jag tro.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Absolut inte. Snarare tvärtom, om boken är bra. "Nej, nu är det bara en fjärdedel kvar!" Är sorgen för stor över att den tar slut, läser jag om den så småningom.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Jag har mina favoritförfattare. (Inger Edelfeldt, Marie Hermanson, Torgny Lindgren, Anne Tyler, Joanna Trollope ...) Måste helt enkelt läsa allt av dem! Men visst påverkas man av topplistor och recensioner i ropet.

6. När blir en bok för lång?
En bok som tråkar ut mig blir för lång redan efter de första sidorna. Alldeles för långa är också Diana Gabaldons böcker om tidsresenären Claire. Egenligen ett fascinerande tema, men alldeles för mycket detaljer och tjatande under tusentals sidor! Jag gav upp!

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
En gång i tiden gjorde jag det. Men nu är jag för bekväm: Läser hellre på svenska! Är det en tafflig översättning, är dock hela upplevelsen förstörd.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
"Gregorius" av Bengt Olsson. En sanslöst imponerande och gripande berättelse om pastorn i Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas". Läs (om) "Doktor Glas" först och sedan "Gregorius". Du lämnas inte oberörd, utan får dig en rejäl tankeställare om hur samma händelser kan upplevas totalt olika från olika perspektiv.


9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Det händer inte ofta, men det händer. Jag läser kanske 30 sidor och tar sedan en annan bok emellan. Så ett nytt försök. Om boken efter tredje försöket inte fångar mig ger jag upp.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Jag har nog ingen överrepresentation. Men där står en hel del av mig oläsa deckare (mestadels makens del av biblioteket). Jag gillar inte deckare.

Ni som fortfarande inte svarat på frågorna, gör gärna det och länka tillbaka till Mats Strandberg!

13 kommentarer:

Lisas torp sa...

Tack för alla boktips och välkommen på banan igen!

Snart stundar bokläsartider för mej - favoritplatsen är under ett av mina äppelträd och i sköna däckstolen - där kan jag ligga i timmar och sträckläsa. Får jag tag i en bra bok är jag omättlig och måste bara läsa slut den!
Kanske säjer det något om min karaktär!:)
Ha det gott bland böckerna och tack för titten hos mej!

Kram

Lisa

Anonym sa...

hej du är tillbakaa ;) kul!!

Tack för boktipsen ,)

Anonym sa...

åhhhh glömde en sak ;) det var jag Monica ;)

Ronja sa...

Intressanta frågor! Jag ska se om jag orkar och hinner svara på dem.
Jag läser varje kväll innan jag ska sova och ibland lite till. Tidigare har jag aldrig läst deckare, men nu är jag inne på den tionde boken på rad av Michael Connelly och har fortfarande inte tröttnat! När det är riktigt sommarvarmt tar jag gärna med mig boken ut i trädgården och slår mig ner på en skuggig plats. Värmen blir lite jobbig för mig.

Jag tror jag såg din ryggtavla när du försvann ut genom dörren på en "närbelägen handelsträdgård" i helgen... Kan det stämma? ;)

Kramar!

Lady Stalker sa...

Lisas torp: Tack! Åh, jag blir riktigt avundsjuk på dina timmar med sträckläsning! Själv får jag stjäla en stund då och då, men det funkar det också! Vad vore livet utan böcker?! Kramar!

Monica: Tack! Yes, vi får se hur det funkar med bloggandet ... Kramar till dig också!

Ronja: Jag blir så nyfiken på ditt deckarförfattarfynd! Måste nog ge honom en chans, tror jag. Trädgårdar är som gjorda för läsning, men visst kan det blir för jobbigt i solen.

Jo, det kan nog ha varit mig du såg. Men hallå, varför hojtade du inte? ;-) Kramar!

Clara sa...

Vad roligt att din son uppskattade Woody och Clarakanin.....jag har många nya äventyr planerade för dessa två figurer...men du vet, tiden....den som aldrig räcker till :)

Jag har läst ditt inlägg här om bokläsning och ska erkänna att jag läser väldigt lite romaner....inte av ovilja,den bakomliggande orsaken är att hitar jag en bra bok så kan jag inte släppa den...varken fysiskt eller mentalt...så det blir inget, absolut inget gjort förrän jag läst ut den. Och sedna kan jag gå och sakna de personer som var med i bokens berättelse och tänka....jag undrar hur det gick sedan !? Så jag får hålla mig till facklitteratur och tidskrifter...annars hade jag nog blivit av med både jobb och annat :)
Stor kram från Clara

Lady Stalker sa...

Clara: Vad kul att du tittar in! Jag ser verkligen fram emot fler äventyr med Woody och Clarakanin ... Snälla, kan du inte prioritera dem? ;-) *Ber snällt*!

Intressant att höra om ditt engagemang när du läser en roman! Även om det inte blir så många sådana lästa nu, så får ju vi andra vara tacksamma att allt ditt krut läggs på dina underbara skapelser!

Kram till dig!

Helena på ROOM & serve sa...

Ville bara säga hej :)

Lady Stalker sa...

Helena på Room & Serve: Hej själv! :-) Long time no see ... Jag slänger iväg ett mejl inom kort! Kramar!

Pethra sa...

Edelfeldt gillar jag också. Även hennes barnböcker, har Du läst dem? Djupa och fascinerande. En författare vars böckerjag aldrig kommer mer än några sidor i är Marcel Proust. :-) Alldeles för detaljerade miljöbeskrivningar. Jag har precis upptäckt Guillou.

Lady Stalker sa...

Pethra: Välkommen hit! :-) Visst har jag läst Edelfeldts barn- och ungdomsböcker! Jag håller med dig om att de är fascinerande. Dessutom är hon en väldigt skicklig konstnär.

Hennes vuxenbok "Kamalas bok" har jag nog läst fyra, fem gånger ... Helt underbar! Har du läst den?
Proust har jag inte läst mycket av. När det gäller Guillou har jag läst Arn-serien.

Nu ska jag kika in på din blogg!

Erik sa...

Jaha, hmm. Hade ingen aning att denna lilla utmaning med bokfrågor härstammar från denna Mats Strandberg (fast jag hittade ingen blogg...)
Jag blev utmanad av en annan bloggare!?
Kul att kolla dina svar ;-)
Jag blev lite långrandig, som vanligt
blaa blaa :-)

Lady Stalker sa...

Erik: Hej och välkommen hit! Hittade du inte Strandbergs blogg? Jag skrev länken högst upp i inlägget och den funkade för mig ... Nåja, måste kolla in dina svar också!

Ha det bra!